Töltés... A betöltés függ a kapcsolat sebességétől!

Egészséges táplálkozás terhesség alatt

egeszsges taplalkozas terhesseg alatt pelus blog
Ebből a posztból kiderül, hogy milyen vitaminokra és tápanyagokra van szüksége egy kismamának a terhesség alatt. Olvasási idő: 3 perc.

„Egyél lányom, mert most kettő helyett teszed… de nem mindegy, hogy mit” – egészséges táplálkozás terhesség alatt

Ha nőként ránézünk egy kismamára, kétféle dolog miatt is irigylésre méltó lehet számunkra. Az egyik az, hogy élete legcsodálatosabb dolga előtt áll, az anyaság örömei előtt, a másik pedig az, hogy mindenféle rosszérzés és kalóriaszámlálás nélkül azt ehet, amit csak szeme-szája megkíván. Nemcsak várandósági legenda az ecetes uborka párosítása mondjuk csokoládéval, hiszen ebben az időszakban tény, hogy a leendő anyukák sokszor a legfurcsább és leghajmeresztőbb ételpárosításokkal kergetik – ideális esetben nem kergetik – őrületbe párjukat. Azontúl, hogy ilyenkor lelkiismeret-furdalás nélkül bűnözhetünk akár este hat után is, nagyon fontos odafigyelnünk arra, hogy a várandóság idején mit és mennyit eszünk, hiszen a baba fejlődéséhez és egészségünk megőrzéséhez elengedhetetlen fontosságú, hogy tápanyagokban és vitaminokban gazdag ételeket fogyasszunk. A legfontosabbak: kerüljük az alkoholt, a magas koffeintartalmú italokat és a nyers húsokat, a túl fűszeres dolgokat és fogyasszunk sok-sok zöldséget, gyümölcsöt.

A negyedik hónaptól nő a pocak és az étvágy

A terhes nő táplálkozása befolyásolja a magzat fejlődését, a születendő gyermek egészségi állapotát, a szülés időpontját, és nem utolsó sorban, az anya egészségi állapotát is. A terhesség idején a leggyakoribb veszély a túltáplálás. Melyikünk ne hallotta volna már azt a rokoni jótanácsot, hogy “egyél lányom, mert most kettő helyett teszed…” A magzat fejlődéséhet valóban több energiára, azaz több táplálékra van szükség, de ez a többlet kevesebb, mint gondolnánk, és csupán a terhesség második felére érvényes. Ha kalóriában kívánjuk kifejezni, akkor az első három hónapban a többletenergia 150 kalória, a negyedik hónaptól 350 kalória naponta. Optimális esetben – a magasságtól és testsúlytól függően – 9 – 12 kilót szed magára egy terhes nő, normál alkatú, egészségesen táplálkozó kismamáknál 10-12 kiló, túlsúlyosaknál 9-10 kiló (esetleg 7-8 kiló) súlygyarapodás az ideális. Ez az első 10 hétben lassú, heti 115 g, majd 300g. A terhesség alatti szélsőséges diétázás, vagy elégtelen, hiányos táplálkozás is árthat a magzatnak. Egy friss tanulmányból kiderült, hogy a kismamák elégtelen táplálkozása vagy diétázása a méhben fejlődő magzat vérkeringésének zavarát eredményezi, ami felnőtt korban akár szívpanaszok és cukorbetegség kialakulásához is vezethet. Az éhező kismamák gyermekei ugyanakkor hajlamosabbak az elhízásra is.

Mit és miből?

A helyes étrend kialakítása során minden szempontot figyelembe kell venni. Természetes normál mértékben szinte minden étel fogyasztása megengedett. Bármilyen elvet követünk is, egy várandós nő nem tiltható el attól az ételtől, melyet megkíván. A helyes étrend kialakítása nem csak a kismama és a magzat védelmét szolgálja, de megkönnyíti a szülést, és később a felesleges kilók leadását is. A változatos étrend biztosítja a megnövekedett vitamin és ásványi anyag igény folyamatos kielégítését. Fokozottan ajánlott odafigyelni az alábbi ásványi anyagok és vitaminok elegendő bevitelére:

– Kalcium: a magzat csontozatának és fogazatának nélkülözhetetlen építőköve. Terhesség idején a normális mennyiség dupláját kell fogyasztani. Amiben megtaláljuk: a tej, sajt, joghurt, túró, savanyú káposzta, paradicsom, szardínia.

– Vas: a haemoglobin előállításához szükséges, ami az oxigént szállítja a vérben. A magzatnak vasraktárat kell kiépítenie a születése utánra, és számolni kell az anya megnövekedett vasigényével is. Terhesség idején az anya több haemoglobint állít elő, ezért több vasat használ fel a táplálékból. Amiben megtaláljuk: sovány marha-, birka-, csirkehús, belsőségek, szardínia (tonhal), különböző müzlik (meg kell nézni az összetevőiket!), bab, csicseri borsó, lencse, tofu, brokkoli, borsó, újhagyma, spenót (és egyéb zöldfőzelékek), burgonya kesudió, napraforgómag, tojás.

A test könnyebben feldolgozza a vasat, ha elég C-vitaminhoz is jut. A fekete teák, illetve a kávé egyes komponensei azonban gátolják a vas felszívódását, többek között ezért is nem ajánlottak kismamáknak.. Az állati táplálékból származó vas könnyebben felszívódik, mint a növényi eredetű. A máj ugyan vasban dús táplálék, mégis csupán mértékletes fogyasztása tanácsos a különösen magas A-vitamin-tartalom miatt, mely ártalmas lehet a magzat fejlődésére. Egyes nők annyira vashiányosak lehetnek, hogy az már veszéllyel lehet mind rájuk, mind a babájukra. A vashiányos vérszegénység tünetei lehetnek a fáradtság, sápadt bőrszín és a hajhullás. Nagyon érzékennyé válhatnak a hidegre is, ha nincs elég vas a szervezetükben. Ilyen tünetek észlelésekor az orvos a megfelelő vizsgálatok után valószínűleg vasat fog felírni.

– Cink: a vércukorszint szabályozásában vesz részt, az inzulin alkotórésze. Amiben megtaláljuk: húsok, hüvelyesek, tojás.

– Jód: fontos szerepet játszik a vérkeringés, és az anyagcsere szabályozásában, a pajzsmirigy hormonok termelésében, véd a káros sugárzásoktól. Hiányában lelassul az anyagcsere, spontán abortusz is előfordulhat. Általában a pajzsmirigy megnagyobbodása jelzi. Amiben megtaláljuk: hal, só, kagyló, friss, sötétzöld színű leveles zöldségek, brokkoli, spenót, korpás kenyér, zabpehely, zöldborsó, mandula, banán, tojássárgája.

– Folsav: Folsavra (kb. 3-szoros mennyiségre) leginkább a terhesség első 12 hetében van szükség, de legjobb már a teherbeesés tervezésekor odafigyelni a magas folsav tartalmú ételek fogyasztására. Nélkülözhetetlen a vörös vérsejtek termeléséhez, az idegrendszer és a gerinc helyes fejlődéséhez, különösen a terhesség első néhány hetében. Amiben megtaláljuk: zöldségek (spenót, sóska, kelbimbó, brokkoli, zöldbab, bab, borsó, káposzta, barna rizs, burgonya, karfiol), gyümölcsök (szárított barack, füge, citrom, narancs, kiwi, banán), Egyéb élelmiszerek (ülönböző müzlik, narancslé, tej) Figyelem! A zöldség túlfőzésével a folsav megsemmisül!

– C-vitamin: erősíti a szervezet ellenállóképességét, segíti a méhlepény megfelelő működését és a vas felszívódását. Amiben megtaláljuk: friss gyümölcsök, zöldségek; legkiválóbbak a narancs, alma, paprika, paradicsom, egres, fekete és piros ribiszke, kelkáposzta, kelbimbó, karalábé, sóska.

– E-vitamin: izom- és idegpályák fejlődéséhez és működéséhez szükséges. Amiben megtaláljuk: növényi olajok, olajos magvak.

– D-vitamin: segíti a kálcium és foszfor felszívódását és hasznosulását a szervezetben. Kiegyensúlyozott szívműködéshez és a csontok fejlődéséhez szükséges. A D-vitamint napfény hatására állítja elő a szervezet, de ajánlott növényi olajokkal, olajos magvakkal, hal, máj és tojás fogyasztásával is bevinni.

Szólj hozzá!

szeparációs szorongás
Anya legyen mindig szem előtt! – anyafüggőség és szeparációs szorongás

Anyafüggőség és szeparációs szorongás Emlékszem, nem is olyan rég volt, amikor a...

Close