Töltés... A betöltés függ a kapcsolat sebességétől!

Nyáron a legjobb hozzátáplált babának lenni!

hozzataplalas peluswebshop
Ebből a cikkből kiderül, hogy ha tavasszal-nyáron kezdjük a baba hozzátáplálását milyen zöldségekkel és gyümölcsökkel érdemes kísérleteznünk.

A tavaszi és nyári időszak ideális arra, hogy egy kisbaba étrendjét fokozatosan átállítsuk az anyatejről a szilárd táplálékokra. Az első periódusban gyümölcs- és zöldségféléket adunk a babának pépesített, majd később pürésített formában. Tavasszal és nyáron ezt friss alapanyagokból tehetjük meg.

Az első meleg napsugarakkal és a lágy tavaszi szellővel szinte egyszerre jelennek meg a piacokon fürtökben a frissebbnél frissebb zöldségfélék és gyümölcsök, csak győzzünk válogatni a számunkra legínycsiklandóbb finomságok közül. Ilyenkor már vagyonokat sem kell otthagynunk a hipermarketek bió élelmiszeres pultjánál és ha szerencsénk van, hamar ráakadunk a hozzánk legközelebb eső piacon arra az őstermelőre is, aki majd a teljesen nyári szezonban ellát minket minden földi jóval. Végre elfelejthetjük a mirelit rémségeket, a hőkezelt borzadályokat és mindent frissiben vásárolhatunk meg úgy magunknak, mint babánknak. A kisgyermekes szülőknek ez az időszak kifejezetten hasznos, főleg ha ilyenkor kezdjük el a baba hozzátáplálását. A gyerek ténylegesen a paradicsom ízét fogja megszeretni (vagy nem szeretni), de legalább nem úgy nő fel, hogy fogalma sincs, milyen íze és zamata van egy érett, lédus paradicsomnak, mert csak a hipermarketek polcain roskadásig megrakott import zöldségeket és gyümölcsöket fogja fogyasztani.

Az egészségünk megőrzésén túl, közös családi programnak sem lehet utolsó egy hétvégi nagy piacozás, ha gyermekünk már nagyobbacska, biztosan élvezni fogja a vásári forgatagot és ha van elég türelmünk és kitartásunk hozzá, nagyon hamar megtaníthatjuk neki például azt, hogy melyik zöldségnek mi a neve és hogy néz ki. Ne riasszon vissza senkit, hogy majd a gyerek mindent meg akar fogdosni és te jó isten, milyen kínos lesz ha ránkszól a piaci kofa, hogy el a kezekkel… valószínű ő is anyuka vagy nagymama, így jól tudja mi fán terem a gyerekesek élete. Ha szerencsénk van, ingyen kóstolóhoz is juthatunk, mert hát az éhesen pislogó gyerekszemeknek ugyan ki tudna ellenállni?!

Élet az anyatej után

A témával kapcsolatban az egyik fontos és vitatott kérdés az, hogy mikor kezdjünk hozzá az anyatejen kívüli, kiegészítő tápláláshoz. A WHO Végrehajtó tanácsának jelenleg is érvényben lévő, 2001-es ajánlása szerint az az ideális, ha a csecsemő hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kap, majd ezután a szoptatás mellett fokozatosan áttérünk az egyéb táplálékok bevezetésére. Hat hónapos korban elkezdjük bevezetni a pépes majd a szilárd táplálékokat a baba étrendjébe – ezt nevezzük „hozzátáplálásnak”.

A gyümölcsöket és a főzeléket csak nagyon óvatosan, kis mennyiségekben szabad bevezetni, folyamatosan növelve az adagot. Aranyszabály: minél színesebb a zöldség, gyümölcs, annál magasabb a vitamin tartalma. A vitamin megőrzéséhez minél kíméletesebben készítsük el ezeket az ételeket. Minél kevesebb ideig főzzük, inkább pároljuk, így megőrizhetjük a bennük lévő tápanyagokat. Érdemes kipróbálni a gyümölcspüréket, melyek a gyümölcs pürésítésének köszönhetően eleve koncentráltabb mennyiségben tartalmazzák a vitaminokat és ásványi anyagokat. Bár sokan arra panaszkodnak tavasszal, hogy az első érő gyümölcsök nagy részét a kicsik nem fogyasztthatják egy éves korukig, mert azok apró magvasok (eper, ribizli, málna), mégis számtalan más lehetőségünk van arra, hogy megkóstoltassuk és megszerettessük gyermekünkkel az idény finomságait. Főzelékekhez biotermesztésű zöldség lenne az ideális, de ennek hiányában mindenképp törekedjünk arra, hogy ellenőrzött beszerzési helyről vásárolt alapanyagot használjunk, és ha az alapanyag nitráttartalma nem zárható ki, akkor inkább kész bébiételt vásároljunk. Vagyis alapesetben igyekezzünk frissen, biztonságos alapanyagokból készíteni a baba ételét, és csak akkor nyúljunk készételekhez, ha az előbbire nincs lehetőségünk. Mivel a zöldségekben és a gyümölcsökben fajtától és származási helytől függően nagyon eltérő lehet a vegyszermaradványok mennyisége, jó, ha tudjuk, miből érdemes biót vennünk.

Az apró magvas gyümölcsökkel jó ha várunk

Nincsenek kőbe vésett szabályok a bevezetés sorrendjéről, ám annyi bizonyos, hogy a gyakran allergiát okozó gyümölcsökkel minél később kellene megismerkednie a kicsinek. Nálunk hagyományosan az alma, az őszibarack és a meggy kezdi a sort, ezeket már hat hónapos kortól adhatjuk. Kezdetnek pár napig egyszerre csak egyfélét adjunk. Aztán jöhetnek a már bevált gyümölcsökből az első keverékek. Hét hónapos kortól következhet a banán, körte, narancs, citrom, paradicsom. Ha úgy látjuk, hogy a citrusfélék és paradicsom kicsípik a baba száját vagy popsiját, várjunk még egy-két hónapot. Nyolc-kilenc hónaposoknak jöhet a gesztenye, szilva, ringló, kajszibarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye. Várjunk körülbelül másfél éves korig a kivivel, ribiszkével, szederrel, egressel, málnával, eperrel, ananásszal, mangóval.

Elő a zöldségekkel!

Kezdhetjük a hozzátáplálást zöldségek kóstolásával is. Elsősorban a répát, petrezselyemgyökeret, krumplit és sütőtököt szokták ilyenkor ajánlani, de ha szezonja van, hamar bevezethetjük a cukkinit, tököt, spenótot, majd a brokkolit is. A „K-betűs” zöldségekkel (karalábé, káposzta, kelbimbó, karfiol) azonban még várjunk 1-2 hónapot. A legmegosztóbb zöldségfélék között emlegetjük legtöbbet a spenótot és a sóskát, mert ezt vagy szeretjük vagy nagyon nem. Renegetg vitamint tartalmaz mindkettő, így nagyon ajánlatos lenne ezeket is bevezetni a baba étrendjébe.

Szólj hozzá!

Babaöltöztetés tavasszal
Babaöltöztetés tavasszal: Rétegesen öltöztessük tavasszal is a picurokat

Ha kisbabája vagy kicsivel nagyobb gyermeke van az embernek, a legalapvetőbb öltöztetési...

Close